Fisk er sunt av mange årsaker, men den aller viktigste grunnen er de høye nivåene av naturlig forekommende omega-3-fettsyrer. Her skal vi prøve å forklare hva fettsyrer er og hvordan de kan være til hjelp.
Hva er omega-fettsyrer?
Omega-3- og omega-6-fettsyrer er involvert i mange funksjoner i kroppen. De er blant annet med på å bygge opp friske celler og å opprettholde normal hjerne- og nervefunksjon.
Kroppen er ikke i stand til å produsere disse fettsyrene, og de må derfor inntas via kostholdet.
Kilder til omega-fettsyrer
Omega-6-fettsyrer kan inntas via flere ulike matvarer, inkludert de fleste vegetabilske oljer, men også via fjørfe, egg, nøtter og mange kornsorter.
Omega-3-fettsyrer kan komme fra enkelte vegetabilske kilder slik som linfrø, eller linolje og marine kilder. Omega-3-fettsyrer fra vegetabilske oljer foreligger imidlertid ikke i den formen som kroppen trenger. Den gunstige formen av omega-3-fettsyrer finnes bare i marine kilder.
Ikke alle omega-3-fettsyrer er like
Det er omega-3-fettsyrer fra marine kilder som er gunstige. Omega-3-fettsyrer fra vegetabilske kilder, slik som linfrøolje, inneholder den enkleste formen for kortkjedet omega-3-fettsyrer – alfa-linolsyre (ALA). Omega-3-fettsyrene som kroppen trenger, er imidlertid de langkjedete fettsyrene EPA og DHA.
Planteetere og kjøttetere som ikke spiser fisk, kan omdanne ALA til EPA og DHA. Som omnivorer er imidlertid vår evne til omdanning mye mindre utviklet, og bare en liten andel av ALA-fettsyrene vil omdannes til de gunstige EPA- og DHA-fettsyrene.
Derfor er det mer fordelaktig å innta forhåndsdannet EPA- og DHA-fettsyrer direkte fra marine kilder.
Forholdet mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer
Det antas at menneskene har utviklet seg med et omega-6:omega-3-forhold på rundt 1:1. I et moderne kosthold, og særlig knyttet til den utstrakte bruken av vegetabilske oljer, vil imidlertid dette forholdet være mer enn 10:1 (omega-6:omega-3) og enkelte ganger så høyt som 30:1. Ideelt sett bør forholdet ligge rundt 4:1, og for å oppnå dette, bør vi helt klart innta mer omega-3-fettsyrer fra marine kilder.
Hvorfor må omega-6-og omega-3-fettsyrer balanseres?
Det må være en balanse mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer for å kunne kontrollere betennelsesresponsen i kroppen.
Eikosanoider er signalmolekyler som styrer en rekke systemer i kroppen, hovedsakelig knyttet til betennelser og immunresponsen.
Eikosanoider får vi enten fra omega-3- eller omega-6-fettsyrer, hvor eikosanoidene fra omega-6 forårsaker betennelse.
Ettersom både omega-3- og omega-6-fettsyrer benytter seg av de samme enzymsystemene, vil store mengder eikosanoider fra omega-3-EPA bidra til å begrense produksjonen av betennelsesfremmende omega-6-eikosanoider.
Oppdagelsen av fordelene ved omega-3-fettsyrer
Tidlig på 1900-tallet ble fett ansett for å bare være en enkel kilde til kalorier. I 1929 oppdaget George og Mildred Burr at tilførsel av fett var svært viktig for å opprettholde god helse, og at et underskudd på disse fettstoffene ofte kunne være fatalt. De identifiserte linolsyre som en viktig fettsyre og utarbeidet begrepet "essensielle fettsyrer".
På 1980-tallet ble det i flere studier påvist at inuitter på Grønland hadde færre tilfeller av hjertesykdom enn sine danske naboer. Årsaken til dette var de høye nivåene av omega-3-fettsyer som inuittene inntok gjennom et kosthold basert på fisk, sel og hvalspekk. (Kromann og Green 1980) (Bjerregaard og Dyeberg 1988).
I 1982 vant svenskene Bergstrøm og Samuelsson og briten John Vane Nobelprisen for sitt arbeid med å påvise at det var eikosanoider fra omega-3-fettsyrer som gav de mange helsefordelene.
Fordeler ved omega-3-fettsyer i kostholdet
Utvikling av hjerne og øyne: omega-3-fettsyren DHA er en viktig komponent i hjernen og i netthinnen og er blant annet medvirkende i oppbyggingen av hjernecellemembraner, reduserer inflammasjon i hjernen og fremmer dannelsen av nye hjerneceller. DHA danner grunnlaget for mer enn en tredjedel av fettsyrene i netthinnen, og antas å være avgjørende for netthinnens utvikling.
Pels- og hudtilstand: Ved å hemme produksjonen av betennelsesfremmende eikosanoider kan omega-3-fettsyrer fra fiskeoljer bidra til å forbedre hudens tilstand. Fiskeoljer styrker også produksjonen av sebum, et voksaktigt stoff som virker smørende. Det gir myk hud og omgir hårene med et beskyttende fettlag som gjør at pelsen blank.
Bevegelighet i leddene: En av årsakene til leddsmerter er nedbryting av brusk. I en frisk kropp ligger det beskyttende brusk (et glatt, gummiaktig vev) rundt endene av beina, der de møtes i leddene. Brusken beskytter endene av beina og absorberer støt, slik at man kan bevege leddene uten problemer.
Brusk blir hele tiden brutt ned og bygget opp igjen, og i en frisk kropp er hastigheten på gjenoppbyggingen lik nedbrytingshastigheten.
Dersom gjenoppbyggingshastigheten reduseres, av faktorer som alder, sykdom eller gener, eller nedbrytingshastigheten er for høy, på grunn av faktorer som for eksempel intens trening eller overvekt, brytes brusklaget mellom de to beina ned slik at endene av beina beveger seg over hverandre, noe som forårsaker smerter, irritasjon og betennelse.
Omega-3-fettsyrer fra fiskeoljer hemmer produksjonen av inflammatoriske eikosanoider, og virker således inflammasjonsdempende.