VIKTIGE INGREDIENSER

Fisk er viktig i produktene fra SPECIFIC™. Vi benytter imidlertid også en rekke andre ingredienser som alle er nøye utvalgt for å gi en riktig næringsmessig sammensetning i fôret.

Korn/mais

Hele korn er kilde til lettfordøyelige karbohydrater. Disse fungerer som energikilde for hunder og katter. Korn inneholder også protein, essensielle fettsyrer (linolsyre) og antioksidanter (vitamin E og betakaroten).

Hvit ris

Hvit ris er en utmerket, lettfordøyelig kilde til karbohydrater for hunder og katter. I tillegg til å være en ypperlig karbohydratkilde, inneholder ris også andre viktige næringsstoffer som proteiner, vitaminer og mineraler. Ris benyttes ofte som ingrediens i SPECIFIC™ fordi det er usedvanlig lettfordøyelig, lite allergifremkallende og glutenfritt.

Havre

Hel havre er en sunn karbohydratkilde, som er forholdsvis rik på oppløselige fibre. Havre benyttes i enkelte SPECIFIC™-dietter fordi det har en lav glykemisk indeks og derfor er en ideell karbohydratkilde for hunder og katter med diabetes mellitus. Den lave glykemiske indeksen sørger for en gradvis frigivelse av glukose fra kosten, slik at blodsukkeret ikke stiger så mye etter et måltid.

Hvete

Fullkornshvete er en utmerket karbohydratkilde som gir energi til katter og hunder. Hvete inneholder også lettfordøyelig protein av høy kvalitet, som er rik på aminosyrer samt viktige vitaminer og mineraler. Fullkornshvete er også en god kilde til fiber, som er viktig for funksjonen til mage-tarmkanalen.

Risprotein

Risprotein som er en renset del av risen, er svært lettforøyelig og særlig rik på proteiner og essensielle aminosyrer, deriblant cystein og metionin. Risprotein brukes som en utvalgt proteinkilde i de allergivennlige SPECIFIC™-diettene fordi det inneholder lite allergener.

Potetprotein

Potetprotein er uttrekk fra poteter og er en konsentrert proteinkilde av høy kvalitet. Potetprotein er svært lettfordøyelig og har en høy ernæringsmessig proteinverdi.

Myseprotein

Myseprotein er en svært lettfordøyelig proteinkilde hentet fra melk. Aminosyreprofilen i myseprotein passer aminosyrebehovet hos katter og hunder på en utmerket måte.

Maisprotein

Maisprotein er en konsentrert proteinkilde som utvinnes fra mais. Det er en kilde til kvalitetsprotein i dyrefôr, med utmerket fordøyelighet. Maisprotein inneholder lite mineraler, noe som er særlig nyttig i produksjonen av mineralfattige dietter som skal bidra til friske urinveier hos katter.

Egg

I noen av SPECIFIC™-diettene benyttes tørkede hele egg som proteinkilde. Egg er et enestående protein som forsyner katter og hunder med alle de essensielle aminosyrene.
Egg er også svært rike på den essensielle fettsyren linolsyre, som er viktig for hud og pels. I tillegg inneholder egg høye nivåer lecitin. Denne fungerer som emulgator og gjør det mulig å blande vann og olje, og tilsetting av egg i fôret kan derfor være til hjelp for hunder og katter med nedsatt fordøyelse.
SPECIFIC™ CDD Food Allergy Management er basert på egg og ris som nye protein- og karbohydratkilder, og kan brukes til kjæledyr med matallergi.

Egg har også et lavt innhold av puriner, og CDD Food Allergy Management er derfor gunstig for hunder med uratsteiner i urinveiene.

Svinefett

Svinefett brukes som drasjering på fôrkulene i de fleste SPECIFIC™-tørrfôrene. Fett er en god energikilde for katter og hunder, og er viktig for absorpsjon av fettløselige vitaminer. Svinefett gjør fôret mer velsmakende og tilfører den essensielle fettsyren linolsyre (viktig for hud og pels hos hunder og katter) og arakidonsyre (essensiell fettsyre for katter).
Svinefettet som benyttes i SPECIFIC™-dietter er hentet fra griser som er godkjent for humant konsum. Det inneholder ikke svineprotein og kan derfor inntas av kjæledyr som er allergiske mot svin.

Kyllingfett

Kyllingfett brukes som drasjering på fôrkulene i enkelte SPECIFIC™-tørrfôr dietter. Fett er en god energikilde for katter og hunder, og er viktig for absorpsjon av fettløselige vitaminer. Kyllingfett gjør fôret mer velsmakende og tilfører den essensielle fettsyren linolsyre (viktig for hud og pels hos hunder og katter) og arakidonsyre (essensiell fettsyre for katter).

Fruktooligosakkarider (FOS)

FOS er oppløselige, fermenterbare fibre som ikke kan fordøyes av kattens eller hundens fordøyelsesenzymer. FOS passerer dermed ufordøyd gjennom tynntarmen og inn i tykktarmen hvor de fungerer som prebiotika og støtter vekst av gunstige tarmbakterier som lactobacilli og bifidobakterier. Disse gode tarmbakteriene fremmer normal fordøyelse. Patogene bakterier som salmonella kan ikke fermentere FOS.

FOS utvinnes fra sikorirøtter.

Betaglukaner

Beta-1,3/1,6-glukaner fra bakegjær støtter immunresponsen ved at de har evnen til å binde reseptorer på immunceller og slik kan varsle immunsystemet.

Psyllium skall

Psyllium skall kommer fra hamsen på frøene til Plantago ovata og inneholder hovedsakelig kostfiber som har en svært god evne til å binde vann. Psyllium er velkjent for sin mage-tarmregulerende effekt ved at den danner mucilago (vegetabilsk slim), som fungerer som et beskyttende lag på innsiden tarmen. Psylliumskall brukes derfor ofte for å behandle forstoppelse og diaré hos kjæledyr.  

Taurin

Taurin har mange oppgaver i kroppen, som f.eks konjugering av gallesyrer, normal funksjonen av det kardiovaskulære systemet, nervesystemet og netthinnen i øyet.
Hunder kan syntetisere taurin i kroppen, mens katter mangler denne evnen, og må derfor innta taurin gjennom kostholdet.

Hvis kattens kosthold ikke inneholder tilstrekkelig taurin, vil den utvikle hjerteproblemer og degenerasjon av netthinnen i øyet som fører til blindhet.

Det anbefales å tilsette taurin i dietter for katter og hunder med hjerteproblemer, for å støtte hjertefunksjonen.

Yucca-ekstrakt

Yucca-planten vokser i ørkener i det sørvestlige USA og i det nordlige Mexico. Det er yucca-plantens evne til å binde ammoniakk i høye konsentrasjoner som gjør det mulig for dem å overleve i disse ugjestmilde omgivelsene.

Nå til dags er ekstrakt fra Yucca schidigera mye benyttet i fôr til kjæledyr for å binde ammoniakk og på den måten redusere lukten av avføringen.

Fisk er sunt av mange årsaker, men den aller viktigste grunnen er de høye nivåene av naturlig forekommende omega-3-fettsyrer. Her skal vi prøve å forklare hva fettsyrer er og hvordan de kan være til hjelp.

Hva er omega-fettsyrer?

Omega-3- og omega-6-fettsyrer er involvert i mange funksjoner i kroppen. De er blant annet med på å bygge opp friske celler og å opprettholde normal hjerne- og nervefunksjon. 

Kroppen er ikke i stand til å produsere disse fettsyrene, og de må derfor inntas via kostholdet.

Kilder til omega-fettsyrer

Omega-6-fettsyrer kan inntas via flere ulike matvarer, inkludert de fleste vegetabilske oljer, men også via fjørfe, egg, nøtter og mange kornsorter.

Omega-3-fettsyrer kan komme fra enkelte vegetabilske kilder slik som linfrø, eller linolje og marine kilder. Omega-3-fettsyrer fra vegetabilske oljer foreligger imidlertid ikke i den formen som kroppen trenger. Den gunstige formen av omega-3-fettsyrer finnes bare i marine kilder.

Ikke alle omega-3-fettsyrer er like

Det er omega-3-fettsyrer fra marine kilder som er gunstige. Omega-3-fettsyrer fra vegetabilske kilder, slik som linfrøolje, inneholder den enkleste formen for kortkjedet omega-3-fettsyrer – alfa-linolsyre (ALA). Omega-3-fettsyrene som kroppen trenger, er imidlertid de langkjedete fettsyrene EPA og DHA.

Planteetere og kjøttetere som ikke spiser fisk, kan omdanne ALA til EPA og DHA. Som omnivorer er imidlertid vår evne til omdanning mye mindre utviklet, og bare en liten andel av ALA-fettsyrene vil omdannes til de gunstige EPA- og DHA-fettsyrene.

Derfor er det mer fordelaktig å innta forhåndsdannet EPA- og DHA-fettsyrer direkte fra marine kilder.

Forholdet mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer

Det antas at menneskene har utviklet seg med et omega-6:omega-3-forhold på rundt 1:1. I et moderne kosthold, og særlig knyttet til den utstrakte bruken av vegetabilske oljer, vil imidlertid dette forholdet være mer enn 10:1 (omega-6:omega-3) og enkelte ganger så høyt som 30:1. Ideelt sett bør forholdet ligge rundt 4:1, og for å oppnå dette, bør vi helt klart innta mer omega-3-fettsyrer fra marine kilder.

Hvorfor må omega-6-og omega-3-fettsyrer balanseres?

Det må være en balanse mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer for å kunne kontrollere betennelsesresponsen i kroppen.

Eikosanoider er signalmolekyler som styrer en rekke systemer i kroppen, hovedsakelig knyttet til betennelser og immunresponsen.

Eikosanoider får vi enten fra omega-3- eller omega-6-fettsyrer, hvor eikosanoidene fra omega-6 forårsaker betennelse. 

Ettersom både omega-3- og omega-6-fettsyrer benytter seg av de samme enzymsystemene, vil store mengder eikosanoider fra omega-3-EPA bidra til å begrense produksjonen av betennelsesfremmende omega-6-eikosanoider.

Oppdagelsen av fordelene ved omega-3-fettsyrer

Tidlig på 1900-tallet ble fett ansett for å bare være en enkel kilde til kalorier. I 1929 oppdaget George og Mildred Burr at tilførsel av fett var svært viktig for å opprettholde god helse, og at et underskudd på disse fettstoffene ofte kunne være fatalt. De identifiserte linolsyre som en viktig fettsyre og utarbeidet begrepet "essensielle fettsyrer".

På 1980-tallet ble det i flere studier påvist at inuitter på Grønland hadde færre tilfeller av hjertesykdom enn sine danske naboer. Årsaken til dette var de høye nivåene av omega-3-fettsyer som inuittene inntok gjennom et kosthold basert på fisk, sel og hvalspekk. (Kromann og Green 1980) (Bjerregaard og Dyeberg 1988).

I 1982 vant svenskene Bergstrøm og Samuelsson og briten John Vane Nobelprisen for sitt arbeid med å påvise at det var eikosanoider fra omega-3-fettsyrer som gav de mange helsefordelene. 

Fordeler ved omega-3-fettsyer i kostholdet

Utvikling av hjerne og øyne: omega-3-fettsyren DHA er en viktig komponent i hjernen og i netthinnen og er blant annet medvirkende i oppbyggingen av hjernecellemembraner, reduserer inflammasjon i hjernen og fremmer dannelsen av nye hjerneceller. DHA danner grunnlaget for mer enn en tredjedel av fettsyrene i netthinnen, og antas å være avgjørende for netthinnens utvikling.

Pels- og hudtilstand: Ved å hemme produksjonen av betennelsesfremmende eikosanoider kan omega-3-fettsyrer fra fiskeoljer bidra til å forbedre hudens tilstand. Fiskeoljer styrker også produksjonen av sebum, et voksaktigt stoff som virker smørende. Det gir myk hud og omgir hårene med et beskyttende fettlag som gjør at pelsen blank.

Bevegelighet i leddene: En av årsakene til leddsmerter er nedbryting av brusk. I en frisk kropp ligger det beskyttende brusk (et glatt, gummiaktig vev) rundt endene av beina, der de møtes i leddene. Brusken beskytter endene av beina og absorberer støt, slik at man kan bevege leddene uten problemer.
Brusk blir hele tiden brutt ned og bygget opp igjen, og i en frisk kropp er hastigheten på gjenoppbyggingen lik nedbrytingshastigheten.
Dersom gjenoppbyggingshastigheten reduseres, av faktorer som alder, sykdom eller gener, eller nedbrytingshastigheten er for høy, på grunn av faktorer som for eksempel intens trening eller overvekt, brytes brusklaget mellom de to beina ned slik at endene av beina beveger seg over hverandre, noe som forårsaker smerter, irritasjon og betennelse.
Omega-3-fettsyrer fra fiskeoljer hemmer produksjonen av inflammatoriske eikosanoider, og virker således inflammasjonsdempende.

keyboard_arrow_up