Katter er vanligvis fullvoksne når de er ca. 12 måneder gamle. Men det er ikke alltid slik. For enkelte større raser som Maine Coon og Norsk Skogskatt antas det at de ikke når fullvoksen størrelse og karakter før de er 3 år gamle.

12 måneder er vanligvis et godt tidspunkt å bytte fra kattemat for kattunger til kattemat for voksne katter. Hvis kattungen er kastrert/sterilisert, er det kanskje bedre å velge et spesielt fôr for kattunger. Det kan bidra til å hindre at katten legger på seg i tidlig alder.

Nei, helst ikke. Melk blir ofte sett på som noe godt til katten, og vi har vel alle sett bilder eller tegnefilmer som viser en katt som drikker melk av en skål.  

De fleste katter tåler imidlertid ikke kumelk. De kan ikke fordøye sukkeret (laktosen) i melken, og vil få magebesvær og diarè. Små kattunger kan selvsagt drikke melk fra kattemoren, men senere i livet er melk hverken bra eller nødvendig for katter.

Vann er den naturlige og beste drikken for dem.

All kattemat som finnes på markedet er godkjent og derfor trygg for katten å spise.

Når det er sagt, er det åpenbart at kvaliteten på ulike fôrtyper varierer, og det samme gjør behovene og tilstandene til individuelle katter.

Hvis katten din har matallergi/intoleranse, kan enkelte ingredienser (storfekjøtt, svinekjøtt osv.) forårsake fordøyelsesproblemer. Ikke gi katten kumelk, ettersom de fleste katter ikke kan fordøye melkesukkeret (laktose). Mat som inneholder svært lettfordøyelige ingredienser er vanligvis et trygt og godt valg, men hvis katten stadig har problemer med magen må du snakke med veterinæren. Spesielle dietter for fordøyelsen kan være til hjelp.

Det kommer helt an på hva slags blæreproblem katten din lider av.

Hvis det ser ut til at den har endret urineringsvaner er det svært viktig at du tar den med til veterinæren og får stilt riktig diagnose.

Hvis katten din har blærestein, anbefaler vi at du bruker tørr- eller våtfôr med redusert innhold av visse mineraler eller proteiner. Hvis den ganske enkelt har en "blæreirritasjon", er det best å velge et spesialtilpasset våtfôr.

Det er viktig å innhente råd og veiledning fra veterinæren. Denne typen problemer kan være svært smertefulle og til og med dødelige for katten din, og diett kan være nødvendig resten av livet for å unngå tilbakefall.

Du vil kanskje også gjerne lese dette >>

Katter svelger sine egne hår når de steller seg med tungen. Langhårede katter svelger mer hår enn korthårede.

Hår som ikke passerer gjennom fordøyelsessystemet kan danne hårballer inni magen.

De fleste katter kvitter seg med disse hårballene ved å kaste dem opp eller brekke seg, men av og til kan de forårsake fordøyelsesproblemer.

Hvis du grer katten regelmessig med en kam fjernes løse hår og det blir mindre hår igjen som katten kan svelge. Litt olje tilsatt kattens mat eller kanskje et middel mot hårballer vil olje hårene og gjør at de lettere passerer gjennom magen. SPECIFIC™ kattemat for voksne og eldre katter inneholder fiber som bidrar til at hårene katten svelger passerer igjennom fordøyelsessystemet slik at det ikke dannes hårballer.

Det er riktig at katter må ha kjøtt i kostholdet sitt.

Årsaken er at de er rovdyr av natur og "obligate kjøttetere" (det vil si at de er avhengige av å spise kjøtt). Opp gjennom evolusjonen har de vært vant til å spise relativt store mengder kjøtt, og de har mistet evnen til å tåle et lavere proteininntak og lage enkelte næringsstoffer selv (for eksempel å lage vitamin A av karoten, som finnes i gulrøtter).

Det betyr at katter har behov for noen ekstra næringsstoffer sammenlignet med hunder, og de trenger kjøtt for å få tilstrekkelig tilførsel av disse viktige næringsstoffene gjennom kosten. Katter kan derfor ikke leve og vokse seg store på vegetarisk kost.

Små mengder hundemat gjør ingen skade, men hundemat egner seg generelt sett ikke for katter.

Katter må ha en viss mengde proteiner og andre næringsstoffer fra kjøtt i kostholdet. De er rovdyr av natur og avhengige av å spise kjøtt. Hvis katten bare forsyner seg med små mengder, er ikke dette problematisk, men ettersom de fleste typer hundemat ikke har den riktige balansen av næringsstoffer for en katt, så de bør ikke leve bare på dette. Hvis hundematen i tillegg er en terapeutisk diett, eller hvis katten har en helsetilstand som krever en spesialdiett, anbefales det definitivt ikke at de deler fôr.

I motsetning til det mange ønsker å tro, forteller ikke kattens nese deg om den har det bra eller ikke. 

Hvis katten din er syk og har feber, vil selvsagt nesen dens sannsynligvis være varm. Men om nesen er kald eller varm, våt eller tørr, kan katten din likevel ha det bra. Den beste og mest pålitelige måten å kontrollere kattens temperatur og velvære på, er å bruke et termometer.

Det er fordeler og ulemper med begge deler. Et kosthold med tørrfôr er vanligvis mer økonomisk og  motvirke tannstein i større grad. Våtfôr tilfører mer vann og kan derfor være bedre ved enkelte typer urinveisproblemer (blæreirritasjon, steiner og krystaller).

Du vil kanskje også gjerne lese dette >>

Mange kattematprodusenter fokuserer på ingrediensene (råvarene). For katten kan det være et spørsmål om smak og behag, men om maten er laget av svinekjøtt, kylling eller reker er ikke viktig med hensyn til helse og ernæring.

Det som faktisk ER viktig, er at maten inneholder tilstrekkelige mengder av næringsstoffene som kattene trenger. Årsaken er at kattene er "obligate kjøttetere" og må ha en viss mengde proteiner og andre næringsstoffer fra kjøtt i kostholdet sitt. Kjøttet må være fordøyelig  slik at katten kan bruke det effektivt, for eksempel fra muskler og lever, og ikke bare fra skinn, kyllingføtter og fjær. Balansen mellom proteiner, karbohydrater og fett i maten er også viktig, men dette kan oppnås med mange ulike ingredienser.

Når kostholdet skal endres, må vanligvis magen tilvennes, slik at den blir vant til det nye fôret.

Katten må kanskje også venne seg til den nye smaken, lukten, konsistensen eller størrelsen/formen på kulene.

Hvis dette imidlertid endres gradvis, vil prosessen vanligvis gå greit. En gradvis tilvenningsperiode, hvor du blander mer og mer av det nye fôret inn i det gamle, bør gå over en periode på 7-10 dager. Dette er viktig å huske på ved alle endringer i kostholdet.

Unntaket er tilfeller med akutt sykdom hvor katten må settes på spesialdiett så raskt som mulig, for eksempel for å bidra til bedre fordøyelse eller ved intensivpleie.

Du vil kanskje også gjerne lese dette >>

Det er en stor utfordring å ha kontroll på hva en katt spiser, særlig hvis det ikke er en innekatt.

Det naturlige spisemønsteret for katter er å ha mange små måltider (mus, fugler) i løpet av dagen eller natten. Dette gjenskaper vi vanligvis ved å alltid ha maten klar i skålen deres.

Hvis du vil dele opp matingen i en husholdning med flere katter, kan du begrense "tid" og/eller "sted". Dette gjør du ved å holde den ene katten i en egen del av huset når det er tid for mating, og fjerne maten når alle kattene har tilgang til disse områdene. Det kan også være en løsning å plassere maten til den ene katten på et sted hvor bare den får tak i maten (høyt oppe eller bak en elektronisk katteluke).

Hvis det er vanskelig å mate kattene hver for seg, kan du også spørre veterinæren om alle kattene i husholdningen kan settes over på spesialdietten.

keyboard_arrow_up