Hjelp katten din med å komme seg etter operasjoner eller sykdom

Restitusjon etter sykdom, traume, stress eller operasjoner

Hvis katten din er i rekonvalesens etter sykdom, har blitt operert eller fått cellegiftbehandling, kan dette være en traumatisk tid for dere alle. Men fortvil ikke, du kan bidra til kattens restitusjon på mange ulike måter.

Veterinæren gir deg selvsagt klare instruksjoner for etterbehandling, blant annet vedrørende sårstell for å unngå infeksjoner. En annen sentral del av restitusjonen til katten din er riktig ernæring, i form av en rekonvalesensdiett.

Når dere kommer hjem går katten sannsynligvis og legger seg med det samme (særlig hvis de må sove av seg bedøvelsen), så sørg for at den får fred og ro en stund. Katten vil som regel raskt bli smertefri, fornøyd og klar for å spise igjen.

Hva skal katten din spise etter operasjon?

Katten din kommer sannsynligvis til å ha nedsatt matlyst rett etter operasjon, så begynn med små og lette måltider.Veterinæren kan anbefale en rekonvalesensdiett. Gi dem denne dietten så lenge som veterinæren anbefaler. Og pass som alltid på at kjæledyret ditt har lett tilgang til rent og friskt vann.

Spise og drikke med krage på

Kjæledyret ditt kan ha fått satt på en traktformet krage for å hindre dem i å slikke, bite eller klø på såret eller bandasjen. Det er viktig at denne sitter på hele tiden, særlig om natten og når de er alene. De blir snart vant til å ha den på, men pass på at den ikke hindrer dem i å spise eller drikke. Hvis den gjør det, må du ta av kragen ved måltidene og når de ønsker å drikke.

Hva er riktig kosthold for katten min etter sykdom eller operasjon?

Rekonvalesensdietter har økt innhold av kalorier, proteiner og fett, slik at katten får i seg næringsstoffene den har behov for selv om den spiser mindre. Denne typen fôr er tilpasset for å gis til katten under sykdom og rekonvalesens. Etter rekonvalesensperioden er over, skal de normalt tilbake på et vedlikeholdsfôr. Hvis du imidlertid har en alvorlig syk katt, eller når den nærmer seg slutten av livet, kan du fortsette å gi den en rekonvalesensdiett.

 En ideell rekonvalesensdiett har

  • høyt proteininnhold for å opprettholde en slank kroppsmasse
  • høyt energiinnhold, da katten din sannsynligvis har dårlig appetitt og et betydelig høyere stoffskifte under rekonvalesens. Maten bør gi mye energi, slik at selv små mengder kan oppfylle energibehovet
  • høyere fett- og proteininnhold, som gir færre karbohydrater. Dette er viktig fordi katter kan være insulinresistente under restitusjon
  • lettfordøyelige ingredienser, ettersom opptak av næringstoffer kan være nedsatt 
  • velsmakende og attraktivt – for å oppmuntre dem til å spise

Flere artikler for katteelskere

keyboard_arrow_up