SPECIFIC™ er kanskje ikke det billigste fôret på markedet, men det er det gode grunner til.

Våre fôrtyper blir for det første laget etter en fiksert oppskrift. Mange billigmerker produserer etter det som kalles en åpen oppskrift, hvor andelen av de forskjellige ingrediensene varierer mellom ulike parti, for å holde kostnadene nede. Ved produksjon etter fikserte oppskrifter benyttes nøyaktig de samme mengdene av hver ingrediens i hvert enkelt produksjonsløp. Vi gjør det på denne måten fordi dyrefôret vårt er nøye utviklet for at det skal ha et helt bestemt innhold av næringsstoffer, og den mer kostbare produksjonen med fikserte oppskrifter sørger for at det er dette vi leverer, hver eneste gang.

Vi benytter også enkelte svært kostbare ingredienser fordi vi mener at det er den beste måten å tilføre viktige næringsstoffer på.

Det er ingen enkel forklaring på hvorfor enkelte hunder spiser gress. Det er imidlertid velkjent at hunder liker ting med en tydelig lukt, derfor synes enkelte hunder at det er interessant med helt friskt gress eller gress som lukter av en annen hunds urin.

Hunder kan kaste opp etter at de har spist gress. Det kan tyde på at de spiser gress for å kaste opp hvis de har vondt i magen, men vi vet ikke dette sikkert. Det som er sikkert, er at det ikke er skadelig for hunden å spise gress. Den harde cellulosen i gresset gjør at de ikke kan fordøye det, og det vil i de fleste tilfeller passere rett gjennom hunden og vises i avføringen.

Hvis hunden din slutter å spise, kan det tyde på at den er syk og har problemer med magen. For å prøve å finne ut om dette er tilfelle, kan du sjekke avføringen og holde øye med hundens atferd. Dette kan gi deg en pekepinn om hunden har blitt syk på noen måte. Kontakt veterinæren hvis du er i tvil.

Det kan selvsagt være mange andre grunner til at hunden din ikke spiser. Mulige forklaringer kan blant annet være følgende:

  • Smerter eller problemer i munnen, tennene eller halsen
  • En endring i fôrets sammensetning eller kvalitet
  • Fôret har ikke blitt oppbevart på riktig måte
  • Hvis fôret du vanligvis bruker, ikke har en fast oppskrift, kan sammensetningen, og dermed også smaken, variere fra én pakke til den neste.

Noen hunder er gode etterforskere. De finner og spiser mange ulike ting når de er ute og går tur. Det er svært vanskelig å vite hva og hvor mye en hund inntar på denne måten, så det er praktisk talt umulig å justere fôrmengden etter dette.

Siden maten i skålen er det tryggeste og sunneste hunden kan spise, bør du prøve å hindre den i å spise ting den finner tilfeldig. Det kan du gjøre ved for eksempel å mate hunden rett før dere går tur og ta med deg pellets med vanlig hundemat som hunden kan få som godbiter underveis.

Du må selvsagt telle alle godbitene hunden får, for å være sikker på at den ikke får mer fôr per dag enn den skal.

Dersom hunden begynner å ha små uhell i huset, enten med urin eller avføring, er det viktig at du kontakter veterinæren. Hunden må undersøkes for å avgjøre om det er en sykdom som er årsaken, eller om det bare er en atferdsmessig endring. Uansett hva årsaken er, kan veterinæren finne ut av det og hjelpe deg å håndtere det.

Hunden din vil sannsynligvis være ille berørt over problemet – særlig dersom det er sykdom som fører til uhellene.

Hvis veterinæren påviser en urinveisinfeksjon eller en infeksjon i mage-tarmkanalen, diabetes, hormonelle problemer eller fordøyelsesproblemer, blæresteiner eller livmorinfeksjon, er det nødvendig med behandling.

Du vil kanskje også gjerne lese dette >>

I motsetning til det mange later til å tro, forteller ikke hundens nese deg om den har det bra eller ikke. Hvis hunden din er syk og har feber, vil selvsagt nesen dens sannsynligvis være varm. Men om nesen er kald eller varm, våt eller tørr, kan hunden din likevel ha det bra. Den beste og mest pålitelige måten å kontrollere hundens temperatur og velvære på, er å bruke et termometer.

Hunder undersøker, opplever og husker omgivelsene via nesen sin. Og de er av natur interessert i ting som har en sterk duft eller lukt. Det kan være frastøtende for deg som eier å oppdage at hunden din spiser bæsj (til og med sin egen). Det finnes ingen logisk forklaring på hvorfor det er slik.

Enkelte tror at det er fordi hunden mangler visse substanser eller næringsstoffer. Noen mener det er knyttet til atferd (at hunden rett og slett "rydder opp" eller fjerner spor etter andre hunder på territoriet sitt). Vi kan bare forsikre deg om at denne atferden ikke er unormal og heller ikke skadelig for hunden. Bare ubehagelig for eieren.

Hunder, som alle andre dyr, har et naturlig instinkt til å parre seg og få avkom. Det er den naturligste ting i verden, og denne trangen styres av kjønnshormonene i kroppen til en hannhund eller tispe. Ute i naturen parrer hunder (eller ulver) seg og får avkom, i samsvar med naturlovene og naturens rytme. For kjæledyr er det imidlertid ikke hensiktsmessig med ukontrollert parring.

Kirugisk kastrering av hunder i Norge er kun tillatt dersom det foreligger medisinske årsaker. Slike årsaker er varierte, diskuter dette med din veterinær for å finne best mulig løsning for din hund.

Det er naturlig for hunden å klø seg.

Men når hunden klør seg så mye at det oppstår hårløse områder eller hvis huden får flekker som er røde eller fuktige og infiserte, er det på tide å finne ut hva årsaken er.

Det kan være mange årsaker til hudkløe, deriblant lopper, midd og andre parasitter, bakterier, gjærsopp, ringorm, allergi mot matvarer, pollen eller husstøv. Det kan være vanskelig å finne årsaken, men det må gjøres hvis du vil vite hva som er den beste behandlingen.

Hvis hunden din slikker eller klør seg for mye, og huden ikke ser bra ut, er det best at du snakker med veterinæren.

Du vil kanskje også gjerne lese dette >>

Akkurat som mennesker, kan hunder også gå opp i vekt.

Årsaken er veldig enkel. Hvis hunden din spiser mer mat/kalorier per dag enn den trenger, vil overskuddkaloriene bli til fett. Hvis hunden trenger å gå ned i vekt, må den gjøre det motsatte. Det vil si at du bør gi den færre kalorier enn den trenger, hver dag. Fettlagrene blir gradvis brent / brukt opp, og hunden din kommer ned på et sunt vektnivå igjen.

Den tryggeste og enkleste måten å gjøre dette på, er uten tvil å benytte et godt slankefôr. Et slikt fôr tilfører de viktige og grunnleggende næringsstoffene som gjør hunden mett og tilfreds, men det inneholder færre kalorier. Og for å være sikker på at vekten går ned, er det også nødvendig å gi hunden færre godbiter og matrester, og gradvis øke mosjonen. Den gode nyheten er imidlertid at en god diett som følges nøye, gjør at hunden kommer i god form igjen, blir gladere og mer sosial og aktiv.

Du vil kanskje også gjerne lese dette >>

Det er viktig for hunden din å ha et godt kosthold. Og dette er enda mer avgjørende etter en operasjon, eller når de lider av en sykdom. I slike situasjoner får hunden ofte dårligere appetitt. Det vil si at det blir enda viktigere å gjøre hundematen sunn og appetittvekkende.

Det kan være en god idé å velge en våtfôrdiett – kanskje til og med et fôr tilpasset intensiv pleie. Bland fôret med vann som er oppvarmet til kroppstemperatur for å gjøre maten så attraktiv som mulig. Hvis hunden din ikke er i stand til å stå og spise fra en skål, kan den mates med en skje eller en fôringssprøyte rett i munnen. Du kan få hjelp og veiledning fra veterinær eller dyrepleier. 

Du vil kanskje også gjerne lese dette >>

Nei. Hunder er svært fleksible når det gjelder kilder til mat. Som mennesker, er også hunder altetende, det vil si at de kan fordøye og dra nytte av både kjøtt og planter (til forskjell fra katter, som må ha kjøtt i kostholdet sitt).

En hund kan faktisk leve på en fullstendig vegetarisk diett, hvis den er riktig sammensatt.

Kjøtt er imidlertid en konsentrert kilde til proteiner, mineraler og vitaminer og gir i tillegg energi og får maten til å smake godt. Det vil derfor si at det kan være lurt å inkludere kjøtt i hundens kosthold.

Dårlig ånde hos hunder kan være svært ubehagelig – særlig for de som har regelmessig kontakt med dem. Det kan imidlertid også være tegn på andre, noen ganger mer alvorlige, årsaker.

Utvendig kan en hudinfeksjon i leppefoldene forårsake en svært ubehagelig lukt fra området rundt munnen. Inni munnen kan infeksjoner, sår eller matrester i tannkjøttet, halsen eller en tann være en vanlig årsak til dårlig ånde.

Dårlig lukt kan oppstå fra syre eller mat i magen.

Prøv å lukte på en bomullspinne som du har gnidd mot hundens lepper ELLER tannkjøtt for å avgjøre hvor lukten kommer fra. Hvis du ikke er sikker på årsaken, eller du tror hunden trenger behandling, kontakter du veterinæren.

Hunder er altetende, og et sunt kattefôr er ikke skadelig for de fleste hunder. Kattemat inneholder imidlertid ofte mer kalorier enn hundematen vanligvis gjør. Så selv om det er trygt for hunden å spise noen kuler av kattefôret, må du prøve å passe på at den ikke blir overvektig. Hvis kattefôret er laget for en bestemt helsetilstand, anbefales det ikke at dyrene deler på maten.

keyboard_arrow_up