Spesialfôr tilpasset hunder i rekonvalesens etter operasjon eller sykdom

 

Hundens restitusjon etter sykdom, traume, stress eller operasjoner

Hvis hunden din er under restitusjon etter sykdom, har hatt en operasjon eller fått cellegift, kan det være en traumatisk tid for dere alle. Men fortvil ikke, du kan hjelpe hunden din på mange ulike måter under rekonvalesensen. Veterinæren gir deg selvsagt klare instruksjoner for etterbehandling, blant annet vedrørend sårstell for å unngå infeksjoner. Riktig ernæring i rekonvalesensperioden er også svært viktig.

Når dere kommer hjem, går hunden sannsynligvis og legger seg med det samme (særlig hvis den må sove av seg bedøvelsen), så sørg for at den får fred og ro en stund. Hunden din blir snart smertefri, fornøyd og klar for å spise igjen.

Hva skal hunden spise etter operasjon?

Hunden din kommer sannsynligvis til å ha nedsatt apetitt etter operasjon, så begynn med små og lette måltider. Veterinæren vil anbefale fôr som hunden kan spise under rekonvalesensen. Gi dem denne typen for så lenge som veterinæren anbefaler. Og pass som alltid på at kjæledyret ditt har lett tilgang til rent og friskt vann.

Spise og drikke med krage på

Veterinæren kan ha satt på hunden din en traktformet krage for å hindre den i å slikke, bite eller klø på såret eller bandasjen. Det er viktig at kragen sitter på hele tiden, særlig om natten og når hunden er alene. Hunden blir snart vant til å ha den på, men pass på at kragen ikke hindrer hunden i å spise eller drikke. Hvis den gjør det, må du ta av kragen ved måltidene og når hunden ønsker å drikke.

Hva er riktig kosthold for hunden min etter sykdom eller en operasjon?

Rekonvalesensfôr har økt innhold av kalorier, proteiner og fett, slik at hunden får i seg næringsstoffene den har behov for selv om den spiser mindre. Denne typen fôr er tilpasset til hunden under sykdom og rekonvalesens, men har du imidlertid en alvorlig syk hund, eller når livet nærmer seg slutten, kan du fortsette å gi den et rekonvalesensfôr.

 En ideell rekonvalesensdiett har:

  • høyt proteininnhold for å opprettholde en slank kroppsmasse
  • høyt energiinnhold, da hunden din har dårlig appetitt og et betydelig høyere stoffskifte. Det vil si at maten bør gi mye energi, slik at små mengder kan oppfylle energibehovet
  • høyere fett- og proteininnhold, som gir færre karbohydrater. Dette er viktig ettersom hundene kan være insulinresistente under restitusjon
  • lettfordøyelige ingredienser, da det kan være at næringsopptaket er nedsatt
  • velsmakende og attraktiv for hunden din – for å oppmuntre den til å spise

Ved lengre rekonvalesensperioder kan tørrfôr for aktive hunder, som har et høyere energiinnhold, være et alternativ.

Flere artikler for hundeelskere

keyboard_arrow_up