Hjelp til overvektige katter

 

Overvekt kan forårsake mange ulike problemer, som diabetes, hjertesykdom, kreft og høyt blodtrykk. Overvekt fører også til stor belastning på leddene, og kan føre til artrose hos katten din. 

Man kan trygt si at det er best å ikke være overvektig.

Hvorfor er likevel så mange katter overvektige?

Ute i naturen er det ofte mangel på mat, og det er energikrevende å få tak i maten. Den moderne huskatten lever et enkelt liv hvor maten serveres uten at den må anstrenge seg noe særlig mer enn å gå over gulvet til matskålen. Dette gir mindre forbruk av energi og økt risiko for å legge på seg.

Hvordan vet du at katten din er overvektig?

Det er ting som tyder på at katteeiere ofte undervurderer kattens vekt. Mange eiere av overvektige katter beskriver katten sin som normalvektig, og eiere av svært overvektige katter beskriver katten sin som litt overvektig.

Veterinæren din vet ofte hva kjæledyret ditt trenger. De vil kunne fortelle deg om katten har riktig vekt og kan hjelpe deg å sette opp en plan dersom det er nødvendig.

Det kan også være nyttig å gjøre dette hjemme.
Bruk SPECIFIC™-veiviseren for katters kroppstilstand.

Klikk her

Prøver du å redusere kjæledyrets vekt og trenger litt hjelp på veien?

The SPECIFIC weight loss app is designed specifically for dogs and cats, helping you get your pet to their ideal weight.

Appen gir deg:

  • Retningslinjer for fôring tilpasset dyret ditt
  • Fleksibelt program - etter hvert som dyret går ned i vekt, justerer appen fôringsmengden og sikrer en sunn og jevn vektnedgang mot idealvekten
  • Tydelig illustrasjon av fremgangen
  • Mulighet for å koble til veterinæren for å få hjelp og støtte

Ved å kombinere teknologi og ekspertise gir appen effektiv støtte på veien mot idealvekten og det endelige målet - et sunnere og mer aktivt liv for din firbente venn.

Finne ut mer

Hvis katten din trenger å gå ned i vekt - hva gjør du da?

For det første – husk å ta det rolig. Ingen hurtigslanking. En brå reduksjon i mengden mat kan forårsake en tilstand som kalles fettlever (leverlipidose) hvor fett infiltrerer leveren.

Den gode nyheten er at det finnes dietter spesielt utformet for å hjelpe katten din med å gå ned i vekt uten at den må gå sulten og uten at matmengden må reduseres. 

Dietter for vekttap er nøye utformet til å inneholde lite fett og mye fiber, noe som betyr at katten din fremdeles kan få fulle porsjoner og bli mett, men samtidig gå ned i vekt.

Vekreduksjonsdiettene har også et høyt proteininnhold slik at muskelmassen bevares. Dette øker faktisk vektnedgangen, fordi vekttapet kommer fra kroppsfettet i stedet for resten av kroppsmassen.

Hvordan oppnå idealvekten

Vektkontroll: Sørg for å undersøke kattens tilstand og få den veid.

Planlegging: Samarbeid med veterinæren for å finne en målvekt, slik at du kan velge et slankefôr og deretter beregne hvor mye mat katten skal få hver dag.

Vektreduksjonsfasen: Gi katten slankefôr etter oppsatt plan. I denne fasen er det viktig at du måler opp kattematen, slik at du kan justere mengden enkelt og nøyaktig etter behov. 

Vei katten regelmessig. Dette gjør du enkelt ved å først veie deg selv, og deretter veie deg mens du holder katten. Trekk det første tallet fra det siste, så finner du kattens vekt.

Pass på at du ikke ødelegger alt arbeidet du har lagt ned med ekstra godbiter, særlig matrester, og sørg for at alle vet hva du holder på med.

Vær tålmodig – det ordner seg ikke over natten, men hvis du holder deg til dietten, vil du snart få lønn for strevet. Katten din vil gå ned i vekt og blir friskere og gladere.

Holde vekten ved like: Når katten har nådd målvekten, må du passe på at vekten holder seg der. Da kan det være lurt å benytte en diett tilpasset vektkontroll.

keyboard_arrow_up