Ta vare på hunder med diabetes

 

Hva er diabetes hos hunder?

På samme måte som biler bruker bensin eller diesel som drivstoff, får kroppens celler energi fra et sukker som kalles glukose. Glukose dannes ved at kroppen bryter ned karbohydrater fra kostholdet. I cellene trekkes glukose ut fra blodet ved hjelp av insulin – et hormon som dannes i bukspyttkjertelen. Ved diabetes dannes det enten ikke insulin, eller insulinet fungerer ikke som det skal. Det vil si at cellene ikke tar opp nok glukose, som da samler seg opp i blodet og forårsaker skade på organer. Diabetes kan ikke helbredes, men det kan behandles – og en hund med diabetes kan leve mange lykkelige år etter å ha fått diagnosen.

Hva er symptomene på diabetes?

Hvis hunden din har følgende symptomer, anbefaler vi at du tar den med til veterinæren, ettersom dette kan være indikatorer på at hunden har diabetes:

  • Endret apetitt
  • Overdreven tørste / økt inntak av vann
  • Vekttap
  • Tisser mer
  • En uvanlig søt eller fruktig lukt av pusten
  • Slapphet
  • Dehydrering
  • Urinveisinfeksjoner

Hvordan kan jeg hjelpe hunden min med diabetes?

På samme måte som hos mennesker, er det avgjørende for hunden å holde seg frisk når den har diabetes. Hvis hunden din er overvektig, kan vektreduksjon bidra til at cellene utnytter insulinet mer effektivt, slik at det blir enklere for kroppen å omdanne maten til drivstoff.

Målet for alle hunder med diabetes er å holde blodsukkernivået (eller glukosenivået) så nær normalen som mulig. Dette gjør at hunden din føler seg bra, og det er mindre sannsynlig at den får diabetesrelaterte komplikasjoner.

Hvordan kan jeg kontrollere hundens diabetes?

Diabetes hos hund håndteres vanligvis med en kombinasjon av insulinbehandling og riktig diett. Ved å samarbeide tett med veterinæren vil du kunne finne den rette balansen for insulinbehov. Formålet med dietten er å kontrollere hundens blodsukkernivå. Hundemat med lav "glykemisk indeks" er avgjørende for å holde blodsukkeret nede.

Hva er den glykemiske indeksen?

Den glykemiske indeksen (GI) er målet som viser effekten på blodsukkeret etter inntak av mat. Når man spiser mat med lav GI, frigis glukosen langsommere.

Slik kan kostholdet hjelpe

Det aller viktigste er å ha kontroll på blodsukkeret, og unngå plutselige høye eller lave verdier. Dietter med lav glykemisk indeks, som frigir glukose langsomt, bidrar til å oppnå dette.
Hunder med diabetes har større risiko for å få høyt kolesterol og høyt blodtrykk, så se etter hundemat med mye Omega-3-fettsyrer fra fiskeolje. 
Diabetes og andre endokrine lidelser kan også føre til at immunsystemet virker dårligere. Det finnes en rekke næringsstoffer som støtter immunsystemet og som kan være til hjelp, inkludert Omega 3-fettsyrer fra fiskeoljer; betaglukaner, sink og selen.
Alle endokrine sykdommer kan ha innvirkning på pels og hud – her kan også Omega-3-fettsyrer fra fiskeoljer være til stor hjelp.

Andre hormonelle lidelser

De hormonelle sykdommene Cushings sykdom og hypotyreose kan medføre lignende komplikasjoner som diabetes.

Cushings sykdom:
Når nivået av hormonet kortisol er for høyt (også kalt hyperkortisisme) 
Hypotyreose:
Når nivået av tyroideahormon er for lavt.

Dersom hunden din har en av disse tilstandene, kan den også ha nytte av å gå på en spesialdiett. Dette fôret inneholder næringsstoffene som er nødvendige for hunder som allerede får medisinsk behandling for å opprettholde et stabilt og sunt liv.

Anbefales til hunder med diabetes eller andre endokrine lidelser

Flere artikler for hundeelskere

keyboard_arrow_up