Hvordan håndtere fordøyelsesproblemer

 

Hunder har som hovedregel et velfungerende fordøyelsessystem. Det må være robust og allsidig for å takle alt det ekle snadderet hunden plukker opp under den daglige lufteturen sin. Som vi alle vet kommer det også med visse svakheter. Overspising så vel som infeksjoner, stress, og inntak av ting de finner ute kan føre til fordøyelsesproblemer. I tillegg lider hunder av et stadig økende antall matintoleranser og allergier. Uansett hva årsaken til problemet er – symptomene er ofte like og enkle å oppdage.

Hva er symptomene hos en hund med overfølsom mage?

Symptomene på fordøyelsesproblemer er ikke hyggelige.

Toalettvanene til hunden din er den beste pekepinnen på hvordan magen til hunden har det, så det er lurt å ta en kikk med jevne mellomrom. Det vanligste tegnet på magetrøbbel er løs mage. Det kan dreie seg om alt fra litt myk til helt flytende avføring. Dette skjer fordi kroppen til hunden din har oppdaget noe som kan være skadelig og skynder seg med å føre det gjennom systemet. Den andre måten kroppen kvitter seg med problemet er, så klart, i den andre retningen – ved å kaste opp.

På den andre enden av skalaen kan treg passasje fører til at mat blir værende for lenge i tykktarmen og da kan for mye væske bli absorbert. Avføringen blir dermed hard og vanskelig å få ut.

Når bør du bli bekymret ved fordøyelsesproblemer?

Enkeltstående tilfeller av diaré, oppkast og forstoppelse er ikke noe å bekymre seg for. Hvis symptomene derimot blir verre eller varer lengre enn noen få dager, eller du finner slim i avføringen (et vanlig tegn på irritabel tarm) eller blod (vanligvis et resultat av kolitt), vet du at det er på tide å gjøre endringer.

Uansett hva årsaken er, vil dette føre til dårlig opptak av næringsstoffer og et mindre effektivt fordøyelsessystem. Ved oppkast kan hunden din bli dehydrert og få mangel på essensielle elektrolytter slik som kalsium, magnesium, kalium, natrium fosfat og klor. Alt dette vil medføre tap av energi.

Hva er den beste hundematen ved sensitiv mage og diaré?

Kostholdet har betydning for fordøyelsen, og kan, hvis det oppstår problemer være medvirkende årsak. Det kan derfor være lurt å begynne med et fôrbytte Fordøyelsesfremmende dietter er fri for de vanligste problemingrediensene, og det er lite trolig at de vil forårsake magebesvær.

Hunder med sensitive mager og fordøyelsesproblemer trenger fôr med lavt fiberinnhold og lettfordøyelige ingredienser for å sørge for maksimalt opptak av næringsstoffer. Fôret må også ha et høyt innhold av mineraler og fettløselige vitaminer, som kompensasjon for at hunden har nedsatt evne til å absorbere disse næringsstoffene, og for å erstatte næringsstoffer som går tapt når den kaster opp.

SPECIFICTM har et stort utvalg hundemat som egner seg ved ulike typer fordøyelsesproblemer

For de fleste typer fordøyelsesproblemer anbefaler vi diettene CID eller CIW Digestive support. Disse diettene egner seg også for hunder med kolitt. Hvis fordøyelsesbesværet til hunden er forårsaket av matallergi eller matintoleranse, anbefaler vi et av våre spesialprodukter for hunder. Dersom hunden har forstoppelse anbefaler vi en av de fiberrike diettene for vektreduksjon eller vektkontroll.

Du finner informasjon om alle de ulike typene hundemat på nettstedet vårt, og veterinæren kan hjelpe deg med å finne den diette som best imøtekommer behovet hos din hund.

Flere artikler for hundeelskere

keyboard_arrow_up