Kan riktig ernæring hjelpe ved leddproblemer?

 

Friske ledd 

Enten de løper etter en leke eller hopper opp og ned av sofaen, utsettes hundens ledd for konstant belastning. Du vil gjerne oppmuntre den til å være aktiv, men jo mer den bruker leddene, jo større er risikoen for skader, som igjen kan føre til mer langvarige leddrelaterte problemer. Det er også slik at kjæledyrene lever lenger, på grunn av bedre kosthold og bedre helsetjenester. En logisk konsekvens er at veterinærene støter på mange flere aldersrelaterte problemer i klinikkene sine enn tidligere, inkludert artrose.

Klikk på bildet for å komme til vår dyreeierbrosjyre!

Hva er artrose hos hunder?

Artrose er en progressiv og degenreativ nedbryting av brusken som omgir leddene. Det er vanlig hos eldre hunder. Artrose påvirker faktisk over 90 % av hunder som er over fem år gamle. I en frisk kropp ligger det et beskyttende brusklag rundt knokkelendene. Brusken blir hele tiden brutt ned og bygget opp igjen. I en frisk kropp bli den bygget opp igjen raskere enn den blir brutt ned. Gjenoppbyggingen kan imidlertid begynne å gå saktere, avhengig av alder, eventuelle sykdommer eller genetikk. I tillegg kan nedbrytingen gå raskere som følge av f.eks. energisk mosjon eller overvekt. I slike tilfeller degenereres brusken og knokkelendene vil gnisse mot hverandre, og forårsake smerter, irritasjon og betennelse. Uansett hva årsaken er – artrose kan ha svært mye å si for hvor glad og frisk hunden din er. 

Hva er symptomene på artrose hos hunder?

Akutte smerter er sjelden det første tegnet på artrose. Et mer vanlig symptom er at hunden din blir mindre aktiv og kan få vanskeligheter med å utføre hverdagslige aktiviteter som å hoppe opp i sofaen eller komme seg ut av bilen. Du legger kanskje også merke til at hunden strever mer når det er kaldere i været.

Hvordan behandles artrose hos hunder?

Med en vellykket behandling av smerter og betennelse, skal hunden din kunne leve et normalt liv. Hvis sykdommen er alvorlig, kan operasjon være en løsning. Det kan være alt fra å skylle ut leddene, til en fullstendig utskiftning av ledd. Hvis hunden din er frisk og i god form på alle andre måter, trenger du bare å endre kostholdet til hunden for å behandle den. Med tilførsel av de riktige næringsstoffene (som fiskeoljer), kan du bidra til å kontrollere symptomer på sykdommen.

Hvordan kan kostholdet hjelpe hunden min med artrose?

Ernæring kan være til hjelp på 3 ulike måter i behandlingen av artrose:

Behandle betennelse
Fôr som er rikt på Omega-3-fettsyrer fra fiskeoljer, kan ha god innvirkning på den naturlige anti-inflammatoriske prosessen i kroppen.

Bevare brusk:

  • Omega-3-fettsyrer fra fiskeoljer reduserer aktiviteten til brusknedbrytende enzymer.
  • Kondroitin er viktige komponenter i brusk, og ved å tilsette disse i fôret, får man de nødvendige byggesteinene til å rekonstruere brusken.
  • Mangan bidrar til å nydannelse av brusk.
  • Frie radikaler som frigis ved betennelse forårsaker ytterligere nedbryting av brusken. Et høyt nivå av antioksidanter i en diett kan bidra til å nøytralisere disse frie radikalene.

Vektkontroll:
Overvekt er både en årsak til og et resultat av artrose. Overvekt øker nedbrytingen av brusk, og bidrar til utvikling av artrose. Samtidig vil den reduserte mobiliteten som smerten forårsaker, bidra til ytterligere vektøkning, slik at problemet hele tiden forverres. Se etter dietter som inneholder lite fett, for å redusere energiinnholdet, og som har høyt fiberinnhold som gir en metthetsfølelse.

Flere artikler for hundeelskere

keyboard_arrow_up