Ernæring ved hjerte-, lever- og nyresykdom

 

Hjerte-, nyre- og leverproblemer

Nedsatt funksjon i organer slik som nyrer, hjerte eller lever kan bety at du har en svært syk hund. Symptomer på organsvikt hos hunder varierer, alt etter hvilket organ det gjelder, men hunden din vil sannsynligvis trenge en eller annen form for spesialbehandling, enten medisinsk eller gjennom kostholdet resten av livet.

Hunder med nyresvikt, leversvikt eller hjertesykdom

Nyrenes, hjertets og leverens funksjon har innvirkning på hverandre. Hvis hjertet ikke pumper godt, får nyrene og leveren mindre blod og fungerer dermed ikke optimalt. På samme måte kan nyresykdom føre til høyt blodtrykk, som resulterer i ekstra belastning på hjertet. Symptomer på organsvikt hos hunder varierer avhengig av hvilket organ som er rammet, men det er viktig å forstå at alle typer organsvikt kan være livstruende.

Nyresykdom hos hunder

Nyrene har flere oppgaver: avfallsstoffer fra kroppen skilles ut gjennom nyrene og nyrene regulerer også kroppens væske- og mineralbalanse. Etterhvert som hunden blir eldre blir nyrefunksjonen dårligere. Akutt nyresvikt kan oppstå hvis en hund får i seg gift eller reagerer negativt på enkelte medisiner. Det kan også oppstå hvis nyrene ikke får nok blod eller oksygen. Hunder med nyresykdom kan imidlertid vanligvis leve et langt og lykkelig liv.

Symptomer på nyresvikt

Symptomene omfatter tap av balanse, oppkast, depresjon og nedsatt av appetitt. Disse symptomene er ganske åpenbare. Kronisk nyresvikt forekommer vanligvis hos eldre hunder, med mer udefinerbare symptomer. Det kan være at hunden drikker og tisser mer enn vanlig, ånden får en kjemisk lukt, hunden får nedsatt appetitt, går ned i vekt og kan også få blod i urinen.

Hvilket fôr skal jeg gi til hunden min med nyresvikt?

Syke nyrer kan ikke repareres, men med et kosthold som produserer minimalt med avfallsstoffer kan du bidra til at svekkelsen av nyrefunksjonen går langsommere, og symptomene kan også forbedres.

Leversykdom hos hunder

Leversykdom er vanlig hos hunder. Det er særlig utbredt i enkelte raser som West Highland-terriere og dobermannpinsjere. Som rensesystem for kroppen fjerner leveren giftstoffer og avfallstoffer. Den produserer også galle til fordøyelsesprosessen. Når leveren ikke fungerer som den skal, kan gift- og avfallsstoffer samle seg opp i kroppen. Dette kan ha innvirkning på flere andre kroppssystemer, slik som hjerne og hjerte. 

Symptomer på leversvikt

Symptomer på leversvikt omfatter dårlig appetitt, vekttap, oppkast, diaré og dehydrering – symptomer som kan oppstå ved mange ulike sykdommer – og gulsott, en gulfarging av det hvite i øyet og tannkjøttet. Magesår forkommer ofte ved leversykdom, så hunden din kan kaste opp blod og avføringen blir mørk. Væskeansamling i magen kan også være et symptom, og enkelte hunder får krampeanfall.

Hva slags fôr skal jeg gi til hunden min med leversykdom?

En viktig del av behandlingen for hunder som har problemer med leverfunksjonen, er å følge en spesialdiett for leversykdom. Det kan hjelpe leveren til å danne nytt vev, samtidig som det gir god næring for hunden. Sørg for god næring som gir energi og er bra for helsen, og som bidrar til dannelse av nytt levervev og reduserer belastningen på organet. NB! Det finnes ulike typer leversykdommer, og ved enkelte typer kan det være nødvendig med annet spesialfôr. Veterinæren vil gi deg råd om dette.

Hjertesykdom hos hunder

Hjertet er en muskel som pumper blod rundt i kroppen. Blodet transporterer oksygen, næringsstoffer og avfallsprodukter. Hvis hunden din har et hjerteproblem, blir ikke blodet pumpet rundt i kroppen på en effektiv måte.Vann/væske hoper seg opp i organer, for eksempel i lungene eller i buken. Det gjør at hunden begynner å hoste, blir kortpustet og mindre aktiv, mangler appetitt og går ned i vekt. Hvis væsken ansamles i buken kan magemålet bli større.

Symptomer på hjertesvikt

Hvis den venstre siden av hundens hjerte svikter, begynner den vanligvis å hoste fordi det samler seg væske i lungene. Lavt blodtrykk gjør at hunden gjerne besvimer. Hvis det primært er den høyre siden som er berørt, vil det samle seg opp væske (ødem) i bena, brystet og magen.

Hva slags fôr skal jeg gi til hunden min med hjertesykdom?

Hundens diett er en svært viktig del av behandlingen av hjertesykdom, og det er her du virkelig kan gjøre en forskjell. Med riktig hundemat kan det være mulig å bremse utviklingen av hjertesykdom, redusere bruken av legemidler og forbedre hundens livskvalitet.  Fettsyrer som finnes i fiskeolje (omega-3-fettsyrer) har vist seg å ha en positiv effekt på hunder med hjertesykdom.

Flere artikler for hundeelskere

keyboard_arrow_up