Riktig ernæring kan hjelpe katter med leddproblemer

Vi har mye kunnskap om leddsmerter hos hunder, men det er først i senere tid at vi har fått mer kunnskap om hvordan dette arter seg hos katter. 

Katter er mestere i å skjule smerte, et poeng for katteelskere i den store "hva er best av katter og hunder"-debatten. Problemet med kattens urokkelige selvbeherskelse, er at den gjør det vanskeligere å diagnostisere problemer som for eksempel leddsmerter.

I en studie i 2002, av Hardie med flere, gjennomgikk man røntgenbilder av eldre katter, og fant ut at 90 % av alle katter over 12 år viste tegn til degenerativ leddsykdom. Denne og andre studier antyder at artrose kan være vanlig hos eldre katter, men at dette er underdiagnostisert.

Symptomer på at katten din lider i stillhet:

  • Mindre mobil: Mindre villig til å hoppe opp og ned, går langsommere opp trappene.
  • Mindre aktive: De sover kanskje mer, går mindre ut i hagen eller sover på steder hvor det er lettere å komme til. De steller seg mindre, og det vil du se på pelsen deres.
  • Hvilestilling: Istedet for å krølle seg avslappet sammen, ligger kattene ofte med hodet hevet i en mer anspent stilling som kalles sternal hvilestilling.
  • Atferdsendringer: De kan være mer irritable og mindre villige til å samhandle med andre, de misliker at noen tar i dem eller viser økt aggresjon og frykt – ingen av oss viser oss fra vår beste side når vi har smerter.
  • Toalettvaner: Det kan være at de urinerer andre steder enn i kattedoen. Årsaken kan ganske enkelt være at de synes det er vanskeligere å komme seg opp i kattedoen.

 

Hva er artrose?

Artrose er en svekkelse av brusken som omgir leddene. I en frisk kropp ligger det beskyttende brusk rundt endene av beina. Brusken blir hele tiden brutt ned og bygget opp igjen. I en frisk kropp går oppbyggingen av brusk raskere enn nedbrytningen. Hvis brusken derimot blir brutt ned for raskt eller bygges opp igjen for langsomt, på grunn av for eksempel alderdom, sykdom eller genetiske årsaker, svekkes brusken slik at beina gnisser mot hverandre, og dette forårsaker smerte, irritasjon og betennelse.

Hvordan kan kostholdet være til hjelp ved artrose?

Ernæring kan være til hjelp på 3 ulike måter i behandlingen av artrose.

1. Dempe betennelse: Fôr som er rikt på Omega-3-fettsyrer fra fiskeoljer kan bidra positivt i den naturlige betennelsesdempende prosessen i kroppen.  

2. Bevarer brusk:

  • Omega-3-fettsyrer fra fiskeoljer reduserer aktiviteten til brusknedbrytende enzymer.
  • Glukosamin og kondroitin er viktige komponenter i brusk, og ved å tilsette disse i fôret, får man de nødvendige byggesteinene til å rekonstruere brusken.
  • Mangan bidrar til å danne ny brusk.
  • Frie radikaler som frigis ved betennelse forårsaker ytterligere nedbryting av brusken. Et høyt nivå av antioksidanter i en diett kan bidra til å nøytralisere disse frie radikalene.

3. Vektkontroll: Overvekt er både en årsak til og et resultat av problemet. Overvekt øker nedbrytingen av brusk, og samtidig vil den reduserte mobiliteten som smerten forårsaker, bidra til ytterligere vektøkning, slik at problemet hele tiden forverres. 

Flere artikler for katteelskere

keyboard_arrow_up