Hjelp til katter med fordøyelsesproblemer

Fordøyelsesproblemer hos katter er ganske vanlig og forsvinner vanligvis etter noen få dager, selv om det i visse tilfeller trenger langtidsbehandling.

Tegnene på at katten lider av fordøyelsesproblemer er de åpenbare tegnene; diaré, oppkast, forstoppelse og luktende eller uregelmessig avføring.

Det finnes mange forskjellige årsaker til fordøyelsesproblemer hos katter, inkludert

 • Infeksjon
 • Noe katten din har spist
 • Parasitter - vanligvis orm
 • Sykdommer i bukspyttkjertelen - hvor produksjonen av fordøyelsesenzymer forstyrres
 • Matallergi eller sensitivitet

Når bør du ta dem med til veterinæren?

Litt oppkast og diaré er kroppens naturlige måte å løse problemet på.  Det er ikke noe å bekymre seg for, og det er ikke verdt en tur til veterinæren. Bare hold øye med dem og se om symptomene begynner å bedre seg.

Du bør ta dem med til veterinæren hvis du ser noen av dette:

 • Oppkastet eller diaréen er vedvarende eller varer i flere timer eller blir verre
 • Oppkast eller diaré varer i mer enn 24 timer
 • Hevelse i magen 
 • Tegn på blod i oppkast eller diaré
 • Hvis de ser ut til å ha smerter
 • Hvis de virker trette eller sløve

Hvis du ser noen av disse tegnene, eller hvis du er bekymret, ta dem med til veterinæren.

Viktigheten av et sunt mikrobiom

Mikrobiomet er navnet på trillionene av bakterier og andre mikroorganismer som lever i tarmen. 

Mikrobiomet spiller en nøkkelrolle i fordøyelsen av mat, men det bidrar også til å styrke immunforsvaret, regulere hormoner, støtte en sunn tarm og til og med spille en rolle i humøret - så et sunt mikrobiom er viktig.

I en sunn tarm balanseres mikrobiomet, noe som betyr at de gode bakteriene formerer seg så godt at de blokkerer de dårlige bakteriene. Når det er en sunn balanse av bakterier i tarmen, sies den å være i likevekt.

En enkel fordøyelsesforstyrrelse kan imidlertid forstyrre denne ømfintlige balansen.  

Lekk tarm

Hos en sunn hund eller katt er cellene som danner innsiden av tarmen tett forbundet ved hjelp av "tette koblinger" som lar vann og næringsstoffer passere gjennom, samtidig som de blokkerer skadelige stoffer. 

Betennelse i tarmen kan forstyrre disse tette knutepunktene og skade tarmslimhinnen og gjøre tarmbarrieren permeabel - såkalt "lekk tarm".  Når dette skjer, kan bakterier, allergener og toksiner overføres til blodomløpet og forårsake utvikling og progresjon av mange, mer alvorlige sykdommer, inkludert fedme, diabetes, nyre- og leverproblemer, kolitt, IBD, hudproblemer (allergier), leddproblemer (inflammasjon) og til og med atferdsproblemer. 

Mange tilfeller av lekkasje i tarmen skyldes gradvis og langsiktig tarmskade forårsaket av problemer som matallergi, langvarig bruk av antibiotika eller langvarige perioder med fordøyelsesproblemer og dårlig fordøyelse. 

Langvarige perioder med fordøyelsesproblemer kan gi ubalanse i mikrobiomet med overvekst av uønskede bakterier og reduserte nivåer av gode bakterier, noe som kan føre til betennelse. 

Selv om kortvarig eksponering ikke alltid fører til lekkasje i tarmen, kan langvarig eksponering skade tarmen og potensielt føre til enda mer alvorlige forhold. 

Fordøyelsesproblemer må håndteres for å unngå at de blir noe mer alvorlig

Katten din trenger næringsstoffer

Uansett årsak er resultatet at katten din ikke får nok næringsstoffer, og det må tas hensyn til.

Hva slags mat kan hjelpe?

Det viktigste er å gi mat som er lett fordøyelig.  Dette gjør at katten får de næringsstoffene den trenger, selv når fordøyelsessystemet arbeider saktere.  Høyfordøyelige ingredienser bidrar også til å forhindre ytterligere irritasjon av magen samt betyr at det er mindre ufordøyd mat i tarmen til å mate dårlige bakterier.

Maten bør ha ekstra næringsstoffer: Kosthold som er utviklet for fordøyelsesproblemer inkluderer ofte høyere nivåer av viktige vitaminer og mineraler for å kompensere for tapet av disse.  De økte nivåene av elektrolytter, som kalsium, magnesium, kalium, natrium, fosfat og klorid i slik kost erstatter det som går tapt gjennom diaré og oppkast.

SPECIFIC Digestive Support-dietter inneholder også  AuraGuard, en ingrediens som støtter integriteten til tarmveggen ved å øke nivået av celleproteiner som er involvert i dannelse, vedlikehold og struktur av tette knutepunkter. Det bidrar også til å øke produksjonen av slim som gir en beskyttende hinne på tarmveggen.

SPECIFIC Digestive Support-dietter inneholder også flere ingredienser for å gjenopprette et balansert mikrobiom og bringe tarmen tilbake i god helse.  AuraGuard og fermenterbare fibre (betemasse, XOS og FOS) øker nivåene av gunstige bakterier og reduserer nivåene av dårlige bakterier, noe som fremmer et mer balansert og mangfoldig tarmmikrobiom.  

Tilsatt postbiotika gir sunne bioaktive forbindelser som produseres av gunstige bakterier, støtter immunsystemet og støtter en balansert inflammatorisk respons. 

Ulike fordøyelsesproblemer krever forskjellige dietter - spør veterinæren hvilken diett som er riktig for ditt kjæledyr

 

Karakteristikker

 SPECIFIC Diets

Dårlig fordøyelse, malabsorpsjon, eksokrin pankreasinsuffisiens, IBD

Ved dårlig fordøyelse, malabsorpsjon og eksokrin pankreasinsuffisiens (EPI) fungerer ikke fordøyelsesprosessen som den skal, og etterlater ufordøyd mat i tarmen og reduserer kattens næringsinntak.  Ufordøyd mat kan utnyttes av uønskede bakterier og føre til diaré.

Kosthold laget med ingredienser som er lette å fordøye og med lavt fiberinnhold maksimerer fordøyeligheten og øker næringsopptaket, hjelper katten med å få de næringsstoffene den trenger og etterlater mindre ufordøyd mat i tarmen.

Fermenterbare fibre fremmer veksten av gunstige bakterier i tarmen, og beta-glukaner støtter kroppens immunrespons. MOS (mannan-oligo-sakkarider) binder seg til dårlige tarmbakterier og forhindrer at de fester seg til tarmveggen, og zeolitt absorberer giftige komponenter i tarmen.

Med tilsatt postbiotika og AuraGuard, en blanding av naturlige antimikrobielle midler og sitrusekstrakt, for å støtte en sunn mikrobiom i tarmen, immunrespons og sunn tarm.

FID & FIW Digestive Support

Kolitt / inflammatorisk tarmsykdom 

Kolitt og inflammatorisk tarmsykdom er fordøyelsesproblemer som involverer betennelse i tarmen. Kosthold som er rikt på omega-3 fra fiskeoljer kan bidra ved å støtte kroppens naturlige antiinflammatoriske prosesser. Tilstanden kan også innvolvere en allergisk reaksjon på mat, så hypoallergeniske dietter anbefales også FOD-HY & FOW-HY Allergen Management Plus
Matallergi og -intoleranse Fordøyelsesproblemer kan forårsakes av en uønsket reaksjon på visse matvarer - matallergi og matintoleranse. Hypoallergeniske dietter er laget med lavt allergeninnhold og høyfordøyelige ingredienser, noe som reduserer risikoen for å utløse en uheldig matreaksjon

FDD-HY & FDW Food Allergen Management

FOD-HY & FOW-HY Allergen Management Plus

Fiberresponsiv kronisk diaré / forstoppelse  Fiberresponsiv kronisk diaré og  forstoppelse støttes av et fiberrikt kosthold som resulterer i større, mykere avføring som beveger seg lettere gjennom tarmen 

FRD & FRW Weight Reduction 

Kolestase Kolestase er en sykdom der gallegangen er blokkert. Galle bidrar til å fordøye fett ved å bryte ned store lipiddråper til mindre, slik at fettet lettere kan brytes ned av fettfordøyende enzymer.  Katter med kolestase har manglende galle, så de har dårlig fettfordøyelse, så fettfattige dietter kan støtte denne tilstanden 

FRD & FRW Weight Reduction 

Pankreatitt Ved pankreatitt blir bukspyttkjertelen betent. Bukspyttkjertelen produserer enzymer som bryter ned fett og proteiner, og dietter med redusert fett- og proteinnivå gir bukspyttkjertelen hvile og mulighet til å restituere seg.   FDD-HY & FDW Food Allergen Management

Flere artikler for katteelskere

keyboard_arrow_up