Hjelp for katter med nyresykdom

Hva er nyrenes funksjon?

Hovedfunksjonen til nyrene er å rense blodet ved å fjerne uønskede biprodukter. Nyrene skiller da ut disse biproduktene sammen med vann for å lage urin. Ved at nyrene regulerer mengden vann i urinen, er nyrene medvirkende i å styre væskebalansen i kroppen.

Nyrene styrer også mengden salter (som natrium og kalium) i kroppen ved å skille ut mindre eller større mengder i urinen.

Symptomer på nyresykdom

Når det oppstår sykdom i nyrene, mister nyrene evnen til å konsentrere urinen, og katten taper vann ut i urinen. Et av de tidligste symptomene på nyresykdom er derfor økt tørste. Det kan imidlertid være vanskelig å få med seg hvor mye katten din egentlig drikker, men etterhvert som sykdommen utvikler seg, vil det ofte også oppstå andre symptomer som vekttap, svakhet, dårlig matlyst og dårlig ånde.

Årsaker til nyresykdom

Nyresykdommer utvikler seg vanligvis langsomt, og nyrene kan til en viss grad kompensere for tap av nyrevev. Det vil si at det kan ta tid før sykdomstegnene blir åpenbare. Den opprinnelige årsaken til problemet er ofte borte lenge før du legger merke til kattens symptomer.

Hvordan kan ernæring hjelpe ved nyresykdom?

Det finnes ingen kur for nyresykdom, men riktig kosthold kan bidra til at sykdommen holdes i sjakk en stund. Dette gjøres gjennom dietter som reduserer mengden avfallsprodukter som må fjernes via nyrene, slik at de ikke trenger å jobbe så hardt. Denne typen fôr har et lavere proteininnhold og reduserte nivåer av salter. Ettersom dette kostholdet har redusert proteininnhold, er det viktig at proteinene som er der, er av ypperste kvalitet – dette kaller vi proteiner med høy biologisk verdi.

Flere artikler for katteelskere

keyboard_arrow_up